2022. gada 19.-23. septembrī eksperti apmeklēs Islandi pieredzes apmaiņas vizītē

Norden programmas „Valsts administrācijas mobilitāte” logo PKC logo

2022. gada 19.-23. septembrī Pārresoru koordinācijas centra eksperti, īstenojot Norden programmas* projektu, viesosies Islandē, lai tiktos ar “First 1000 days” projekta vadītāju, Veselības direktorāta un Izglītības un bērnu lietu ministrijas un citu institūciju pārstāvjiem, lai iepazītos ar Islandē īstenoto bērnu attīstības atbalsta sistēmu, ieviešanas gaitu, pieredzi un perspektīvu.

Pieredzes apmaiņas brauciena laikā plānotas tikšanas ar Islandes Veselības direktorātu, kas īsteno trīsgadīgo Ziemeļvalstu projektu “First 1000 days”, kura mērķis ir akcentēt vispusīgu agrīnās prevencijas ietekmi uz bērna attīstību, tāpat arī iepazīsies ar Veselības direktorāta darbību un tā uzdevumiem.

Vizītes gaitā plānota arī tikšanās ar Islandes Sociālo pētījumu un analīzes centra pārstāvjiem jeb Planet Youth, kas Islandē īsteno un arī citās valstīs palīdz ieviest pierādījumos balstīto Islandes prevencijas modeli, kura mērķis ir mazināt atkarības vielu lietošanu nepilngadīgo un jauniešu vidū.

Eksperti apmeklēs arī nesen reorganizēto Izglītības un bērnu lietu ministriju, lai iepazītos ar Islandes pieredzi ceļā uz pārnozaru sadarbības stiprināšanu, lai sniegtu savlaicīgu atbalstu bērniem un vecākiem, kad tas vajadzīgs.

Tāpat plānots viesoties Islandes Primāro veselības aprūpes pakalpojumu attīstības centrā, lai iepazītos ar Islandes veselības aprūpes pakalpojumu pārklājuma tīklu un piedāvātajiem pakalpojumiem, akcentējot jaundzimušo un bērnu vajadzības, kā arī mātes emocionālo veselību gan grūtniecības, gan pēc dzemdību periodā.

* Pieredzes apmaiņas vizīte tiek īstenota ar Norden programmas „Valsts administrācijas mobilitāte” atbalstu, realizējot projektu „Prevencijas un agrīnās intervences sistēmas izveide, lai sekmētu bērnu un jauniešu sasniegumus” (Building prevention and early intervention system for children and adolescent at risk of poor outcome (PA-GRO-1546)). Nordic-Baltic Mobility programme for Public administration ir projekts, kas sniedz atbalstu valsts pārvaldē strādājošajiem, palīdzot īstenot pieredzes apmaiņas un izpētes braucienus, organizēt apmācības vai reģionāla mēroga tīklošanos. Programma atbalsta pasākumus, kuros plānota vismaz trīs valstu dalība, no kurām vismaz viena ir Skandināvijas valsts un vismaz viena – Baltijas valsts.