2019. gada 10.-11. oktobrī Latvijas speciālisti apmeklē Somiju

2019. gada 10.-11. oktobrī dažādu Latvijas institūciju amatpersonas Norden programmas* projekta ietvaros pieredzes apmaiņas vizītē apmeklēja valsts un pašvaldību institūcijas, uzņēmēju un darba devēju pārstāvošās organizācijas un tikās ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem, lai padziļināti iepazītos ar Somijas pieredzi garīgās veselības aprūpes jomā.

Norden programmaPKC logo

Vizītes laikā delegāti tikās ar Centrālo Bērnu labklājības institūciju, kas nodarbojas ar bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem, lai iepazītos ar esošo situāciju bērnu tiesību aizsardzībā, jaunajām programmām garīgās veselības veicināšanai, kā arī jaunajām programmām un preventīvajiem pakalpojumiem bērna un ģimenes labklājības nodrošināšanai. Amatpersonas informēja par Somijas pieredzi un iekļaujošo ģimenes atbalsta politiku.

Latvieši apmeklēja arī Helsinku pašvaldības Mātes un bērna māju, kurā tiek īstenotas komplicētas atbalsta programmas mātēm ar dažāda veida ilgstošām vielu atkarībām un garīgās veselības problēmām (Holding Tight Treatment system), lai sekmētu mātes un dažkārt arī tēva rehabilitāciju un spēju parūpēties par gaidāmo vai jaundzimušo bērnu, izglītotu vecākus bērna kopšanas jautājumos, sniegtu iespēju atgriezties normālā vidē un dzīvē. Mātes un bērna mājās pieredzējuši sociālie darbinieki sniedz arī atbalstu sadzīves vardarbības gadījumos. Patversmju funkcionēšana tiek finansēta no kopienu līdzekļiem tām sadarbojoties.

Tāpat Latvijas delegācija tikās ar Somijas Nacionālā Veselības un labklājības institūta (THL) darbiniekiem, lai iepazītos ar Somijas sistemātisko bērnu aizsardzības modeli. Tikšanās laikā somu eksperti uzsvēra, ka prioritāri nepieciešams novērst ļaunprātīgas izturēšanās pret bērnu un pamešanas novērtā riskus, mazinot apkārtējās vides negatīvo ietekmi; somu speciālisti uzsvēra skolu medmāsu lomu bērnu attīstības izvērtēšanā, jo medmāsas ir medicīniskais personāls, kas ikdienā saskaroties ar bērniem, var ievērot satraucošas pazīmes.

Vizīte Somijā sniedza daudzpusīgu teorētisku un praktisku informāciju, tajā gūtās atziņas lielā mērā ir saistošas arī Latvijai, jo arī Somijā ir aktuāli gan sabiedrības novecošanās izaicinājumi, gan atbalsta sniegšana ģimenēm ierobežota valsts un pašvaldību budžeta apstākļos, gan specifisku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība atsevišķām iedzīvotāju kategorijām.

 

*Pieredzes apmaiņas vizīte tika īstenota ar Norden programmas „Valsts administrācijas mobilitāte” atbalstu, īstenojot projektu „Agrīnās prevences sistēmas izveide bērnu sociālās un garīgās labbūtības, kā arī augstāku mācību rezultātu veicināšanai” (PA-GRO-1256). Nordic-Baltic Mobility programme for Public administration ir projekts, kas sniedz atbalstu valsts pārvaldē strādājošajiem, palīdzot īstenot pieredzes apmaiņas un izpētes braucienus, organizēt apmācības vai reģionāla mēroga tīklošanas darbības. Programma atbalsta pasākumus, kuros plānota vismaz trīs valstu dalība, no kurām vismaz viena ir Skandināvijas valsts un vismaz viena – Baltijas valsts.