2019. gada 23.-25. septembrī eksperti apmeklēja Norvēģiju pieredzes apmaiņas vizītē

2019. gada 23.-25. septembrī dažādu jomu eksperti, īstenojot Norden programmas* projektu, apmeklēja Norvēģijas Veselības direktorātu, Pašvaldību asociāciju, Reģionālo bērnu un pusaudžu garīgās veselības centru, kā arī tikās ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem, lai detalizētāk iepazītos ar Norvēģijas pieredzi sabiedrības veselības veicināšanā un apzinātu sociāli inovatīvus risinājumus.

Norden programmaPKC logo

Vizītes laikā Latvijas amatpersonas tikās ar Norvēģijas Veselības direktorātu, kas ir atbildīgs par pierādījumos balstītas veselības aprūpes politikas plānošanu un veidošanu, un iepazinās ar sistēmas uzbūvi un politikas prioritārajiem virzieniem, speciālisti diskutēja par veselības aprūpes pakalpojumu organizāciju, tostarp iedzīvotāju garīgās veselības aprūpi, un sarunās izsvēra Norvēģijā īstenotās pieejas priekšrocības un identificētos trūkumus.

Latvijas speciālisti iepazinās arī ar Oslo tuvumā esošajā Askeras komūnā īstenoto inovatīvo iestāžu sadarbības modeli, kura centrā ir cilvēks un ģimene ar individuālām un dažkārt specifiskām vajadzībām, akcentējot institūciju kopējo, nevis nozarisko atbildību, kā rezultātā ģimenes problēmas tiek risinātas kompleksi un dažkārt pat proaktīvi, turklāt akcentējot personai pašai svarīgākos aspektus, individuāli pieņemamā veidā un ātrumā, kas veicina šīs pieejas augsto efektivitāti. Latvijas delegācija šajā modelī saskatīja resursu (finansiālo un cilvēkresursu) ekonomijas priekšrocības un uzsvēra sadarbības nozīmi.

Norvēģijas pašvaldību asociācijas pārstāvji norādīja uz starptautiskās sadarbības iespējām, pārņemot labo praksi ar Norvēģijas finanšu instrumentu atbalstu, piemēram, Lietuvas bērnu tiesību aizsardzības sistēma modernizēta ar EEA grantu programmu atbalstu. Bērnu tiesību aizsardzības tematika tika skarta arī sarunās ar Latvijas vēstnieci Norvēģijā, kas norādīja uz mentalitātes un izpratnes atšķirībām bērnu labklājības un bērnu tiesību nodrošināšanā Norvēģijā un Latvijā, kas liecina par nepieciešamību izglītot Latvijas vecākus un kopumā modernizēt Latvijas bērnu tiesību aizsardzības sistēmu.

Viesojoties Oslo Reģionālajā bērnu un pusaudžu garīgās veselības centrā, delegācija guva daudz lietderīgas informācijas par īstenoto Nurse-partnership (patronāžas) programmu, kas paredz speciāla atbalsta sniegšanu un vecāku prasmju pilnveidi jaunajiem vecākiem, tostarp vecākiem ar garīgās veselības traucējumiem, tādējādi proaktīvi mazinot sarežģījumu iespējamību un atslogojot sociālā nodrošinājuma sistēmu, jo primāri tiek stimulēta indivīdu spēja un vēlēšanās rūpēties par sevi un ģimeni pašam. Norvēģu speciālisti norādīja, ka arī paši dalībnieki augstu vērtē šādas ilgtermiņa programmas lietderību un efektivitāti, palīdzot saskaņot ģimeni un darba dzīvi, iegūt izglītību un iekļauties sabiedrībā.

Delegācijai viesojoties Bergenā Reģionālajā Bērnu un Jauniešu veselības un labklājības centrā, saimnieki sniedza daudz noderīgas un aktuālas informācijas par vietējā bērnu tiesību aizsardzības sistēmā konstatētajām vājajām vietām un plānotajiem uzlabojumiem, garīgās veselības aprūpes organizāciju ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, kā arī par pozitīvās audzināšanas programmām, kas adaptētas Norvēģijas situācijai, piemēram, Incredible Years, kuras labos rezultātus minējuši arī Dānijas un Igaunijas speciālisti.

Norvēģijas veselības aprūpes politika ir zinātnisko pētījumu pierādījumos balstīta un mērķtiecīgi veidota, lai veicinātu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Dalība pieredzes apmaiņas braucienā Latvijas speciālistiem sniedza iespēju detalizētāk iepazīties ar valsts, pašvaldību, sociālo un sadarbības partneru esošo un plānoto sadarbību, izgaismojot gan kontrastus, gan atklājot līdzīgās problemātikas.

 

*Pieredzes apmaiņas vizīte tika īstenota ar Norden programmas „Valsts administrācijas mobilitāte” atbalstu, īstenojot projektu „Agrīnās prevences sistēmas izveide bērnu sociālās un garīgās labbūtības, kā arī augstāku mācību rezultātu veicināšanai” (PA-GRO-1256). Nordic-Baltic Mobility programme for Public administration ir projekts, kas sniedz atbalstu valsts pārvaldē strādājošajiem, palīdzot īstenot pieredzes apmaiņas un izpētes braucienus, organizēt apmācības vai reģionāla mēroga tīklošanas darbības. Programma atbalsta pasākumus, kuros plānota vismaz trīs valstu dalība, no kurām vismaz viena ir Skandināvijas valsts un vismaz viena – Baltijas valsts.